menu

De plaats om elkaar te ontmoeten, te recreëren en samen te werken

Een muziekband treedt op

Activiteit

Lezing over windmolens

  • Datum:
  • Tijd: uur - uur
  • Locatie: Dommel

Waarom hebben windmolens vier wieken? Welke uitdrukkingen in onze taal komen er uit de molenwereld? Waarom had een molenaar vroeger een slechte naam? Waar komen molens vandaan? Wat betekent de vang lichten? Wat is het bekendste  molenaarslied?  Welke soorten molens zijn er? Waarom gebeurden er zoveel ongelukken met kinderen? Waarom zijn windmolens ze kwetsbaar? Hoeveel molens telt Nederland nog?

De Aalster Seniorenvereniging presenteert: In veel dorpen werd lang het silhouet bepaald door de molen en de kerk. Ad van Gool (1948) uit Hilvarenbeek – zoon van een mulder – bezocht een aantal windmolens. Hij schreef het boek Van billen en kruien waarin hij de windmolen in velerlei facetten uitgebreid beschrijft. Op basis van de opgebouwde kennis heeft de auteur een boeiende lezing samengesteld die ondersteund wordt door een PowerPoint presentatie met prachtige hedendaags én historisch fotomateriaal en met filmpjes over de werking ervan. Ook hoort er een minitentoonstelling bij.

Interessant voor iedereen die van deze monumenten houdt en van de verhalen, anekdotes, liederen, spookverhalen eromheen.

Praktische informatie

Het programma is voor iedereen toegankelijk. De entree is gratis.