menu

De plaats om elkaar te ontmoeten, te recreëren en samen te werken

Een muziekband treedt op

Activiteit

Boekenweek: lezing Joris Luyendijk

  • Datum:
  • Tijd: uur - uur
  • Locatie: Dommelzaal

De 85ste Boekenweek staat in het teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten: de rebellen en de dwarsdenkers. Een van de rebellen binnen het maatschappelijk debat is Joris Luyendijk.

Met antropologische blik bestudeert hij uiteenlopende onderwerpen: de politiek, het bankwezen, de islamitische wereld. Luyendijk dompelt zich onder in zijn onderwerp en vertaalt zijn bevindingen naar toegankelijke boeken. In zijn nieuwste boek 'Hoop' laat hij 100 wetenschappers, kunstenaars en ondernemers vertellen wat hun hoop geeft. Aanleiding voor dit boek was dat Luyendijk voor het eerst in zijn leven niet met onvoorwaardelijk vertrouwen naar de toekomst keek. Tegelijk weet hij dat er ongekend veel goed gaat in de wereld. Is dit goede wel voldoende zichtbaar? 

Lezing

Tijdens zijn lezing stelt hij zichzelf de volgende vraag: waarom zijn mannetjes zoals ik overal in Nederland de baas? Een vraag die Luyendijk voor zijn volgende boek aan het onderzoeken is. De vraag die hij éigenlijk stelt is: wat kunnen we doen om te zorgen dat mannetjes zoals ik niét meer overal de baas zijn? Hoe zorg je voor echte diversiteit en inclusiviteit?

Over Joris Luyendijk

Luyendijk was van 1998 tot 2003 correspondent in de Arabische wereld voor, onder meer, NRC Handelsblad, Volkskrant, Radio 1 en NOS. Tussen 2006 en 2009 presenteerde hij Zomergasten en Wintergasten. Luyendijk viel meermaals in de prijzen. In 2002 ontving hij het Gouden Pennetje voor zijn berichtgeving vanuit het Midden-Oosten na de aanslagen van 11 september. Voor zijn boek 'Het zijn net mensen' ontving hij in 2006 de Dick Scherpenzeel Prijs en de NS Publieksprijs. Deze laatste won hij ook in 2015 voor 'Dit kan niet waar zijn'. In 2006 werd hij uitgeroepen tot Journalist van het Jaar en in 2010 ontving hij de Prix des Assises du journalisme, de eerste keer dat deze prijs naar een niet-Fransman ging.

Praktische informatie

Toegang tot de lezing bedraagt € 12,00 voor bibliotheekleden en € 15,00 voor niet-leden. Kaarten zijn te reserveren via de webshop van Bibliotheek Eindhoven.