menu

De plaats om elkaar te ontmoeten, te recreëren en samen te werken

Een muziekband treedt op

Activiteit

Webinar Rosita Steenbeek: vrijheid, of het gebrek daaraan

  • Datum:
  • Tijd: uur - uur
  • Locatie: Online

Schrijfster Rosita Steenbeek vertelt in het kader van ‘Nederland 75 jaar bevrijd’, haar boeken Rose en Wie is mijn naaste én naar aanleiding van de actuele wereldwijde coronacrisis over vrijheid, of het gebrek daaraan.

Mocht het zo zijn dat bijeenkomsten in de bibliotheek nog niet mogen plaatsvinden, dan wordt de lezing via livestream uitgezonden.

75 jaar vrijheid

In haar boek Rose, een familie in oorlogstijd (2015) vertelt Rosita Steenbeek over het bewogen leven van haar grootmoeder Rose en de lotgevallen van haar joodse familie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In 1929 verliest Rose haar hart aan Gerard, een Nederlandse dominee, en samen vestigen zij zich in Klaaswaal, een dorp onder de rook van Rotterdam. In de jaren dertig waaiert Roses joodse familie uit over de wereld, op de vlucht voor Hitlers antisemitische bewind. Door spelingen van het lot komen leden van Roses familie in de oorlog aan verschillende kanten van het front terecht.

In haar laatste boek Wie is mijn naaste (2018) schrijft Rosita Steenbeek over vrijheid of het gebrek eraan. Op Lampedusa, Sicilië en in Libanon hoort zij de intense verhalen van de vluchtelingen én de hulpverleners, en deelt hun leven op de meest schrijnende maar ook mooie momenten. In een opvanghuis op Sicilië voor alleenreizende minderjarige asielzoekers. Met vrouwen uit Aleppo in een tent in een vluchtelingenkamp op een paar kilometer van de Syrische grens. Met hulpverleners in Libanon die de onmenselijke keuze moeten maken wie wel en wie niet mee mogen met een humanitaire corridor naar Italië.

Rosita Steenbeek

Rosita Steenbeek studeerde enige tijd theologie en Klassieke talen maar zwaaide om naar Nederlandse Taal en Letterkunde. Na haar doctoraal verhuisde ze naar Rome. In 1994 debuteerde ze met De laatste vrouw dat in meerdere talen werd vertaald. Vele romans volgden, vaak met een Italiaans decor zoals Schimmenrijk, over de Etrusken en rouwverwerking of Ballets Russes dat in Venetië speelt.

Meer informatie op de site van Bibliotheek Eindhoven.