menu

De plaats om elkaar te ontmoeten, te recreëren en samen te werken

Een muziekband treedt op

Activiteit

Books on Tour: Licht in het hoofd

  • Datum:
  • Tijd: uur - uur
  • Locatie: Online

Dit keer staat het literair-culturele programma Books on Tour in het teken van depressies en creativiteit. Onder het motto Licht in het Hoofd maken we daar geen zwaarmoedige aangelegenheid van. Integendeel. Omdat vrijwel elke schrijver maar al te goed weet dat de afwisseling van somberheid en euforie een bron van inspiratie en creativiteit kan zijn.

Tegelijkertijd stellen we op deze avond het taboe op depressies en bipolariteit aan de orde. Want waarom doen we daar eigenlijk zo moeilijk over als iedereen er direct of indirect mee te maken heeft? De cijfers zijn immers overduidelijk: jaarlijks melden ruim een half miljoen Nederlanders zich met psychische klachten bij de huisarts, terwijl ongeveer 1 miljoen mensen antidepressiva slikken.

Tijdens deze editie van het literair-culturele programma Books on Tour blijkt dat je ook heel vrolijk kunt worden van verhalen over depressies.

Henk van Straten

Schrijver, journalist, columnist én Eindhovenaar Henk van Straten weet waar hij het over heeft zodra het thema depressies ter sprake komt. De openhartige manier waarop hij zijn persoonlijke ervaringen verwerkt in zijn boeken, kent namelijk ook een keerzijde. Dat betekent dat hij zichzelf in allerlei hoedanigheden tegenkomt. Met Wij zeggen hier niet halfbroer won hij in 2018 de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren.

Patricia Idsinga

Met de columns uit haar bundel Echt lachen zo’n depressie (2019) probeert Idsinga meer openheid over haar depressies en manische periodes tot stand te brengen. Idsinga schrijft openhartig en geestig over haar dagelijks leven, waarbij ze zichzelf allerminst spaart. Soms dreigt ze vast te lopen als gevolg van aanhoudende sombere buien, afgewisseld met periodes van euforie en extreme activiteit. Of, zoals ze het zelf uitdrukt: ‘Dan krijg ik last van een raar hoofd.’

Eva Meijer

Ook Meijer gaat in op de totstandkoming van haar werk. Het valt namelijk niet altijd mee om op zoveel verschillende fronten actief te zijn. Of Meijer nu als filosoof aantreedt of als auteur, singer-songwriter, beeldend kunstenaar of dierenactivist. Haar romans waaronder Het vogelhuis (2016) werden veelvuldig genomineerd en bekroond en verschenen in 15 verschillende talen. Haar vorig jaar verschenen essay De grenzen van mijn taal bevat indrukwekkende passages over haar eigen depressies.

Marieke Stam

Woordkunstenaar Marieke Stam komt met een speciale bijdrage naar aanleiding van Licht in het Hoofd.

Books on Tour wordt georganiseerd in samenwerking met Boekhandel Van Piere en Stichting Bevordering Lees- en Schrijfplezier.

Livestream

Deze lezing wordt in verband met de aangescherpte coronamaatregelen online gegeven. Na het kopen van je ticket ontvang je uiterlijk een dag van te voren je persoonlijke webinarlink. Je kunt de opname na afloop nog 14 dagen terugkijken. Inschrijving sluit de dag van de webinar om 12.00 uur. Reserveer je tickets op de site van Bibliotheek Eindhoven.