menu

De plaats om elkaar te ontmoeten, te recreëren en samen te werken

Een muziekband treedt op

Activiteit

Webinar: Is president Biden bereid om ons te beschermen?

  • Datum:
  • Tijd: uur - uur
  • Locatie: Online

Er ging een zucht van verlichting door Europa nadat een meerderheid van de Amerikanen in het stemhokje de voorkeur gaf aan Joe Biden als president.

Maar is die hoop terecht? Sinds de Tweede Wereldoorlog kennen we de Amerikanen in Zuidoost-Brabant als bevrijders en beschermers. In 1944 luidden parachutisten van de Amerikaanse 101e Airborne Division de bevrijding in toen zij als eerste voet op Brabantse bodem zetten tijdens Operatie Market Garden. Tijdens de Koude Oorlog rolden Amerikaanse tanks over Brabantse wegen tijdens grootschalige NAVO-oefeningen. De Amerikanen bleven garant staan voor onze vrijheid.

Historicus en politiek analist Ivo van de Wijdeven neemt ons mee op reis door de geschiedenis om te kijken of dat beeld van bevrijders en beschermers wel terecht is. En dat vertelt ons meer over de toekomst van de Amerikaanse betrokkenheid bij Europa en Nederland. Zal president Biden bereid zijn ons te blijven beschermen?

Ivo van de Wijdeven

Ivo van de Wijdeven is historicus en politiek analist bij Algemene Zaken, het ministerie van de minister-president. Daarnaast schrijft hij voor media als De Correspondent, Historisch Nieuwsblad en Clingendael Spectator. Met zijn verhalen wil hij iedereen die daarin geïnteresseerd is een historische achtergrond bieden bij de actualiteit.

In het in 2019 verschenen De nieuwe rafelrand van Europa duikt hij in de geschiedenis van Europa’s langdurige haat-liefdeverhouding met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het resultaat is een beknopte geschiedenis die de huidige verhoudingen in historisch perspectief plaatst, net zoals De rafelranden van Europa eerder al licht wierp op de interactie met en de drijfveren van Rusland, Turkije, het Midden-Oosten en Afrika door de eeuwen heen.

Praktische informatie

Tickets voor deze webinar kosten € 5,00 en zijn te bestellen via de site van Bibliotheek Eindhoven.

Na het kopen van je ticket ontvang je uiterlijk een dag van tevoren je persoonlijke webinarlink. Kun je niet live aanwezig zijn? Je krijgt de opname een dag later toegestuurd. De opname blijft twee weken beschikbaar. Inschrijving sluit de dag van het webinar om 17.00 uur.