menu

De plaats om elkaar te ontmoeten, te recreëren en samen te werken

Een muziekband treedt op

Activiteit

Waalre in Dialoog: Tegenkracht

  • Datum:
  • Tijd: uur - uur
  • Locatie: Agnus Dei-kerk

Een boeiende avond met sprekers en debat over Tegenkracht. Wat is de rol en het effect van tegenkracht in de huidige tijd? Deze vraag wordt vanuit historisch, economisch én persoonlijk perspectief onder de loep genomen. Luister en spreek live mee in de Agnus Dei-kerk, of via livestream.

In samenwerking met de Bibliotheek Waalre, Volksuniversiteit Waalre en boekhandel Van Piere gaat Waalre in Dialoog op woensdag 14 juli in op het thema ‘Tegenkracht’. De gasten zijn Godelieve Spaas, Erna Charbon en een panel van betrokken waalrenaren. Ramsey Nasr was met zijn boek ‘De Fundamenten’ een belangrijke inspiratiebron om tot deze Tegenkracht-avond te komen.

Deze Waalre in Dialoog is niet voor niks op 14 juli. In 1789 werd op deze dag in Parijs de Bastille-gevangenis bestormd, het startpunt van de Franse Revolutie, de opstand tegen de monarchie. Het was een moment in de geschiedenis dat de kracht van ‘tegenkracht’ zichtbaar werd. Vandaag de dag zijn thema’s als ‘vertrouwen in de politiek’, ‘kloof tussen burger en politiek’ en ‘verschillende waarheden’ zeer actueel. Is er een nieuwe ‘tegenkracht’ gaande?

Startend vanuit een historisch perspectief nemen we deze avond de rol en het effect van tegenkracht in de huidige tijd onder de loep.

Programma

Kunsthistorica Erna Charbon start deze bijeenkomst met een introductie over hoe tegenkracht destijds in Frankrijk heeft geleid tot een revolutie. En ook, wat er mis ging in de dialoog met elkaar.

Vervolgens is het woord aan Godelieve Spaas. Spaas is sinds 2018 lector nieuwe economie bij Avans Hogeschool. Zij doet vanuit een antropologisch perspectief onderzoek naar economische principes en vormen van ondernemen die zorgen voor de aarde en al haar bewoners. Zij onderzoekt wat aan het ontstaan is (vernieuwende praktijken) of zou kunnen ontstaan (what if scenario’s). Spaas maakt grote dilemma’s en veranderingen persoonlijk en aanraakbaar. Luister bijvoorbeeld naar De Tussenruimte, haar podcastserie over de economie van morgen, waarin ze in gesprek gaat met vijftien pioniers. De Tussenruimte is te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Tot slot gaat een panel met Waalrenaren onder leiding van Godelieve Spaas de dialoog aan. Wat zijn de eigen ervaringen met het thema? Hebben deze ervaringen gezorgd voor een verandering of transitie? Welke weerstand hebben ze moeten overwinnen? Er is ruimte voor het publiek om vragen te stellen (ook online). Wie er in het panel zitten, maken we nog bekend!

Van Piere is deze avond aanwezig met een selectie boeken die aansluiten bij het thema. Deze kunnen ter plekke gekocht worden.

Wat is Waalre in Dialoog?

Waalre in Dialoog is een burgerinitiatief om de Waalrenaren te betrekken bij maatschappelijke, Waalre-brede thema’s. Via maatschappelijke projecten en bijeenkomsten wil Waalre in Dialoog geïnteresseerden in de gelegenheid stellen informatie in te winnen en te delen.

Praktische informatie

Tickets zijn te reserveren via de website van Bibliotheek Eindhoven.