menu

De plaats om elkaar te ontmoeten, te recreëren en samen te werken

Een muziekband treedt op

Activiteit

(Online) lezing Erna Charbon: Salvador Dalí

  • Datum:
  • Tijd: uur - uur
  • Locatie: Online

In juni opende een tentoonstelling over Salvador Dalí in het Noord-Brabants museum te Den Bosch. Het is weliswaar een leuke tentoonstelling, maar er zijn voornamelijk foto’s van Dalí te bewonderen die ons een kijkje gunnen in zijn leven. In mijn lezing verwijs ik niet alleen naar de tentoonstelling, maar laat Erna iedereen kennis maken met alle creatieve uitingen van deze Spanjaard. Schilderijen, sieraden, filmfragmenten, mode, het komt allemaal voorbij!

Salvador Dalí werd als zoon van een notaris geboren in het Spaanse Figueras op 11 mei 1904 en stierf er op 23 januari 1989. In 1929 vestigde hij zich in Parijs waar hij zich als een vis in het water voelde in surrealistische kringen, kunstenaars die beïnvloed werden door onder andere de ideeën van Sigmund Freud. Hij werkte in Parijs onder andere samen met de beroemde cineast Luis Buñuel, waarmee hij in 1929 de schandaalfilm Un chien Andalou maakte, een hoogtepunt in de filmkunst.

In hetzelfde jaar ontmoette Dalí de (getrouwde) Gala, het was liefde op het eerste gezicht en na haar scheiding trouwden zij in 1934. Zij zou voor altijd zijn muze, inspiratiebron en manager blijven. Na een periode in de VS keerde Dalí terug naar Spanje en opende in 1940 zijn “Teatro Museo Dalí” in Figueras. Vooral in zijn grote ego en gevleugelde uitspraken is Dalí onnavolgbaar gebleken.

Erna Charbon-van Heck

Erna Charbon-van Heck is al heel wat jaren bezig met kunst. Als kunsthistorica/docent kunstgeschiedenis is zij gespecialiseerd in het ontwikkelen en geven van cursussen, lezingen, museumexcursies en rondleidingen. Tijdens haar studie in Utrecht specialiseerde zij zich in de Symboliek van de 17e eeuw, maar in de loop der jaren heeft zij zich tevens verdiept in diverse andere kunsthistorische periodes en onderwerpen. Sinds 2003 werkt zij in het Van Abbemuseum als rondleidster/cicerone.

Praktische informatie

Aanmelden kan via de website van Bibliotheek Eindhoven.

Iedereen die zich aanmeldt voor de livestream, ontvangt een paar uur van tevoren de link. Mocht je de livestream missen, ontvang je de dag daarna een link om terug te kijken. De opname blijft twee weken beschikbaar. Per e-mailadres kun je niet meer dan 1 link ontvangen.