menu

De plaats om elkaar te ontmoeten, te recreëren en samen te werken

Activiteit

Groen Café: Bomen

  • Datum:
  • Tijd: uur - uur
  • Locatie: Bibliotheek

Wij zijn verheugd het volgende Groen Café in Waalre te kunnen aankondigen. Martijn Aarts komt een inspirerende presentatie over de briljante en boeiende wereld van bomen geven. Deze presentatie zal je bewustzijn vergroten en je een dieper inzicht geven in waarom bomen zo essentieel zijn voor ons welzijn en de gezondheid van onze planeet.

Wist je dat bomen van onschatbare waarde zijn voor ons ecosysteem en onze directe leef-en woonomgeving? Laten we eens kijken naar waarom bomen zo belangrijk zijn voor ons en onze planeet.

  1. Biodiversiteit Bomen zijn de thuisbasis van talloze planten-en diersoorten. Ze bieden een veilige omgeving en voedselbronnen, waardoor de biodiversiteit kan bloeien. Van vogels tot insecten en alles daartussenin, bomen zijn essentieel voor het behoud van onze mooie en diverse natuur.
  2. Ecosysteemdiensten Bomen leveren ons een breed scala aan ecosyteemdiensten. Ze zuiveren de lucht die we inademen door CO2 op te nemen en zuurstof vrij te geven. Ze verminderen ook geluidsoverlast, verminderen de waterafvoer en voorkomen bodemerosie. Bovendien leveren bomen voedsel en materialen die we nodig hebben voor ons dagelijks leven.
  3. Klimaatregulatie Bomen spelen een cruciale rol bij het beheersen van ons klimaat. Ze nemen broeikasgassen op, zoals kooldioxide, waardoor de opwarming van de aarde wordt verminderd. Door schaduw te bieden, helpen ze ook bij het verlagen van de temperaturen. Bomen zijn onmisbaar in onze strijd tegen klimaatverandering.

Inheemse bomen en Monumentale bomen

Naast het delen van zijn kennis en passie over de waarde van bomen, zal Martijn deze avond ook iets gaan vertellen over inheemse bomen in Nederland en monumentale bomen in Waalre en omgeving.

Wil je zelf iets doen met bomen en struiken die hier van nature groeien, dan kun je door ze in je tuin te planten de biodiversiteit in je tuin verhogen. Inheemse soorten slaan gemakkelijker aan en houden het beter vol. Plant bijvoorbeeld sporkehout (vuilboom), wilde lijsterbes, hazelaar, winterlinde, veldesdoorn.

Waalre100bomen

Vanaf 15 maart 2023 staat voor de entree van Het Huis van Waalre een Lindeboom. Deze boom is geplant ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan van de gemeente. De aanplant van de Linde was voor natuurwerkgroep IVN het startsein voor de aanplanting van minstens 100 bomen extra in Waalre. Het IVN zet deze avond een infostand neer met informatie over IVN, Waalre100bomen en de 100 gele kornoeljes die dit najaar in Waalrese tuinen geplant gaan worden.

Over de spreker

Martijn Aarts heeft van jongs af aan al een passie voor natuur. Van zijn opleiding tot hovenier tot zijn baantje in het tuincentrum, alles draaide om groen. Inmiddels is hij Tree Worker én European Tree Technician. Dit betekent dat hij expert is in boomverzorging, boomadvies en boomonderzoek. Sinds begin 2021 is Martijn medewerker van David’s Boomverzorging & Advies.

Naast zijn werk is hij actief bij IVN Valkenswaard-Waalre als coördinator van de Bomenwerkgroep. Bij het IVN verzorgt Martijn diverse cursussen en lezingen over alles wat met bomen te maken heeft.

Wat is het Groen Café?

Het Groen Café is een samenwerking tussen diverse partijen. In Eindhoven zijn dit: Trefpunt Groen Eindhoven, de Bibliotheek Eindhoven, IVN Veldhoven, Eindhoven Vessem, Art en Tech society Eindhoven en Groendomein het Wasven. In Waalre zijn dit: de Bibliotheek Waalre, IVN Valkenswaard-Waalre en een aantal betrokken inwoners.

Door het structureel organiseren van Groen Cafés willen deze partijen een stevig podium creëren waar in brede zin aandacht wordt besteed aan thema’s als groen, duurzaamheid en natuur in relatie tot de ontwikkeling van regio Eindhoven. De regio staat immers voor een aantal belangrijke uitdagingen in het kader van onder andere verdichting, kwaliteit van de openbare ruimte, mobiliteit en klimaatadaptatie. Stuk voor stuk onderwerpen die een sterke relatie hebben met groen en/of duurzaamheid, en die uitdagen tot dialoog en discussie. In elk Groen Café is er gelegenheid om te luisteren naar inspirerende sprekers en tijdens een dialoog in gesprek te gaan over actuele onderwerpen. We sluiten af met een borrel of wandeling waar we kunnen ontmoeten, napraten en inspireren. Welkom!

Aanmelden

Meld jezelf aan via de website van Bibliotheek Eindhoven.