menu

De plaats om elkaar te ontmoeten, te recreëren en samen te werken

Nieuws

Wat moet u doen als u wilde zwijnen tegenkomt?

Geplaatst op woensdag 2 mei 2018

De laatste jaren treffen we steeds vaker wilde zwijnen aan in Noord Brabant. Het beheer van wilde zwijnenpopulaties in Nederland is met de Wet Natuurbescherming een verantwoordelijkheid van de provincies.

Bijna niemand weet wat te doen als er plotseling een wild zwijn voor zijn of haar neus staat. We geven u graag het volgende advies:

  • Blijf rustig en wacht tot het zwijn uit zichzelf doorloopt. Een zwijn valt u in principe niet zomaar zonder reden aan. Het zal eerder rechtsomkeert maken
  • Als het zwijn blijft staan, houd dan gepaste afstand. Loop of fiets niet door, omdat het zwijn u dan misschien wel als een bedreiging ziet en u zal willen verjagen
  • In de periode april tot juli is extra voorzichtigheid geboden. In deze periode hebben de meeste zwijnenmoeders biggen die ze nadrukkelijk zal beschermen. Daardoor kan ze mogelijk feller reageren op de aanwezigheid van mensen en andere dieren
  • Ook ruiters kunnen wilde zwijnen tegenkomen. Paarden schrikken vaak van deze ontmoeting. Ga in zo’n geval de andere kant op en kies een nieuwe route, want een zwijn is niet bang voor een paard
  • Houd uw hond aan de lijn. Dat is sowieso vrijwel overal verplicht en een zwijn zal een hond doorgaans proberen te verjagen. De meeste ongelukken gebeuren als de eigenaar de hond dan probeert te beschermen. We adviseren u dus om u niet te mengen in een eventuele confrontatie tussen zwijn en hond. Mocht u in zo’n situatie terechtkomen, bel dan de politie 0900-8844
  • Heeft u last van zwijnen in uw directe woonomgeving? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900-8844. Wilde zwijnen zijn van nature schuw. Een zwijn dat niet bang is vertoont dus zeker geen natuurlijk gedrag. Juist voor die dieren moet u extra oppassen. Een melding maken is in dat geval de juiste keuze, zodat de politie waar mogelijk maatregelen kan treffen
  • Mocht u te maken krijgen met een aanrijding van een zwijn, dan moet u dit ook melden bij de politie via tel. 0900-8844. De meeste aanrijdingen vinden plaats in een bosrijke omgeving. Kijk hier dus extra goed uit en pas uw snelheid aan

Meer nieuws