menu

De plaats om elkaar te ontmoeten, te recreëren en samen te werken

Nieuws

Dondersteentjes ruimen zwerfafval op

Geplaatst op dinsdag 10 juli 2018

Onder de slogan ‘Zwerfafval, dat pakken we samen aan!’ hebben op 9 juli de kinderen van Kindercentrum de Dondersteentjes meegedaan aan de zwerfafvalactiviteit. Deze zwerfafvalactiviteit is onderdeel van het grotere ‘Plan van aanpak zwerfafval’ van de gemeente Waalre. Dit jaar mogen naast de basisscholen ook de kinderopvangcentra gratis deelnemen.

Met enthousiasme ging een twintigtal kinderen tussen de 5 en 12 jaar aan de slag om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen rondom hun gebouw en in  de aangrenzende wijk. Samen raapten ze bijna 400 stuks op! En dat binnen een half uurtje.

Veel sigaretten

Het meest vonden ze plastic daarna papiertjes. Maar op één plek raapte een groepje 47 sigarettenpeuken op. Een meisje van vijfeneenhalfjaar oud zei: “Er liggen wel heel veel sigaretten op de grond. Weet je dat normaal je longen roze zijn en als je dat doet, die vieze sigaretten roken, dan worden je longen zwart en raakt je ook nog verslaafd". De juf keek verbaasd.

Op de vraag van de gastdocente: "waarom gaan jullie in je vakantie zwerfafval opruimen?" zei een jongetje van zes: "dat is toch leuk" en "het is slecht voor de dieren, want als ze zwerfafval opeten, gaan ze dood".

Naast het opruimen van het zwerfafval leerden de kinderen over de gevolgen van zwerfafval, de ‘plastic soep’ en over afval scheiden. In de ‘zwerfafval battle’, een quiz ging het er strijdlustig aan toe. Uiteindelijk was het gelijkspel.

3 groepen

In totaal doen 3 groepen van Kindercentrum de Dondersteentjes mee aan de zwerfafvalactiviteit. Dinsdag 10 juli en donderdag 12 juli zijn de volgende. Wanneer de juf vertelde dat ze nog twee keer deze week mee mogen doen om zwerfafval op te ruimen, zei één van de kinderen sip "maar dan kan ik niet, ik moet dan mee op vakantie". Toen de juf antwoordde dat hij op vakantie ook zwerfafval kan opruimen, kwam er een glimlach op het gezicht van het ventje.

Gastlessen

Alle basisscholen en buitenschoolse opvangcentra in Waalre kunnen gratis gebruikmaken van de gastlessen ‘Zwerfafval’. De gastlessen zijn geheel gratis en worden volledig verzorgd door een ervaren gastdocent van Facet Government. Scholen en BSO-locaties kunnen zich aanmelden via: Madeleine Velthuizen, madeleine@facetgovernment.nl.

Plan van aanpak Zwerfafval 

De gemeente Waalre heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en wil op allerlei manieren bijdragen aan een duurzame samenleving en een beter milieu. Daarom heeft de gemeente een ‘Plan van Aanpak Zwerfafval’ geformuleerd. De gastlessen zijn hier een onderdeel van. Andere projecten zijn onder andere het plaatsen van blikvangers langs fietspaden, afvalvermindering op evenementen en het faciliteren van vrijwilligers die zwerfafval rapen. Zo houden we samen Waalre mooi, schoon en fijn om te wonen.

Meer nieuws