menu

De plaats om elkaar te ontmoeten, te recreëren en samen te werken

Nieuws

Asbest: niet in de natuur

Geplaatst op dinsdag 7 mei 2019

Asbest hoort niet in onze natuur, maar in de milieustraat. In Brabant zijn er elk jaar meer dan 5000 afvaldumpingen, waaronder asbest, in bossen, water en parken. Het dumpen van asbest in de natuur ontsiert onze omgeving, het is enorm duur om deze dumping op te ruimen. En niet te vergeten: het is slecht voor onze gezondheid.

Asbest

Tot in de jaren negentig werd asbest volop verwerkt in woningen, zoals in (golfplaten) daken, vensterbanken, verwarmingsbuizen en kachelpijpen. Maar ook in kachels, vloerzeil, open haarden en warmhoudplaatjes van voor 1994 kan asbest zitten. Na die tijd werden alle toepassingen van asbest verboden. Wanneer dit asbesthoudend materiaal wordt beschadigd, komen er stoffen vrij. Het inademen van deze stoffen is zeer gevaarlijk.

Zelf asbest verwijderen en inleveren bij de milieustraat

Gaat u verbouwen en hebt u daarbij ook asbestafval, bijvoorbeeld een golfplatendak? Tot 35 m2 - goed verpakt in plastic - aan asbesthoudend materiaal mag u zelf verwijderen. Maar, alleen geschroefde of losse golfplaten! Kijk voordat u begint met het verwijderen op de pagina Melding slopen woning/pand voor meer informatie. Heeft u asbest en wilt u dit kwijt? U mag tot 2 m3 asbest inleveren bij de milieustraat (Veldhoven, Habraken 2409). Dit gebeurt op afspraak, u kunt hiervoor bellen met telefoonnummer 040-2584333.

Asbestdumping melden

Ziet u ergens asbest liggen? Meld dit dan bij de gemeente. Dit kan online via een melding openbare ruimte of meld het telefonisch via 040-2282500.

Meer nieuws