menu

De plaats om elkaar te ontmoeten, te recreëren en samen te werken

Nieuws

Start vaccinaties BMR/DTP en baarmoederhalskanker

Geplaatst op dinsdag 7 mei 2019

Vanaf maandag 13 mei start de vaccinatieronde voor BMR-DTP en baarmoederhalskanker (HPV) in onze regio. Alle 9-jarigen en alle meisjes van 13 jaar krijgen een brief met oproepkaart van het RIVM. De GGD Brabant-Zuidoost voert deze vaccinaties uit op verschillende locaties in de hele regio.

BMR-DTP prik

Alle kinderen die dit jaar 9 jaar worden, krijgen een uitnodiging voor de vaccinatie tegen difterie, tetanus, polio en bof, mazelen, rode hond, de DTP en BMR. Deze vaccinaties zijn een herhaling van de babyprikken. Waarom dan op 9-jarige leeftijd een herhaling?

De WHO (wereldgezondheidsorganisatie) heeft zich als doel gesteld om mazelen wereldwijd uit te roeien. Mazelen is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan. Het is vele malen besmettelijker dan bijvoorbeeld griep, rode hond of bof. Mazelen kan een kind behoorlijk ziek maken met zeer hoge koorts en huiduitslag, maar ook ernstige complicaties zoals oorontsteking, bronchitis, longontsteking en hersenontsteking komen voor.

De tweede BMR-inenting is nodig omdat bij ongeveer 5% van de kinderen de eerste prik niet voldoende aanslaat. Door de tweede BMR zijn ook de laatste 5% van de kinderen goed beschermd tegen de mazelen. De herhaling van DTP is nodig, omdat bij dit vaccin de bescherming tegen Difterie, Tetanus en Polio vermindert na verloop van jaren.

Groepsimmuniteit en vaccinatiegraad

Vaccineren in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma beschermt niet alleen het kind, het draagt ook bij aan de zogenaamde groepsimmuniteit. Dit betekent dat wanneer er genoeg kinderen zijn ingeënt, de ziekte geen kans krijgt zich te verspreiden en de onbeschermde kinderen te bereiken. Als de vaccinatiegraad niet hoog genoeg is, kunnen onbeschermde kinderen de ziekte wél krijgen.

HPV

De vaccinatie tegen baarmoederhalskanker (HPV) is een regulier onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 jaar worden een uitnodiging voor de prik tegen baarmoederhalskanker. Ook oudere meisjes die de uitnodiging eerder ontvingen en deze nog niet hebben gehad, kunnen de prik alsnog halen. Dit kan gratis tot de leeftijd van 18 jaar. Deze meisjes kunnen zich melden bij de infobalie op een van de 10 priklocaties in de regio.

Meer informatie

Alle informatie over de BMR/DTP en HPV vaccinatie en over de locaties en data van deze vaccinatieronde staat op de volgende websites:

Voor telefonische vragen kunt u terecht op het nummer 088-0031400.

Meer nieuws