menu

De plaats om elkaar te ontmoeten, te recreëren en samen te werken

Nieuws

Grote belangstelling voor theaterstuk Strepen op het raam

Geplaatst op dinsdag 26 november 2019

Op zaterdag 9 november speelde theatergezelschap De Kwekerij in Het Huis van Waalre voor een volle zaal het theaterstuk 'Strepen op het raam'. Tijdens het stuk werden herkenbare sketches gespeeld over dagelijkse belevenissen van mensen met dementie en hun omgeving.

De theatervoorstelling werd aangeboden door de gemeenten Waalre (netwerk Dementie Vriendelijk Waalre) en Valkenswaard. De gemeenten willen de bewustwording rondom dementie vergroten en zo de discussie openen over de urgentie van een dementievriendelijke samenleving.

Hilariteit en goede adviezen

De voorstelling kon rekenen op grote belangstelling. Er was veel hilariteit in de zaal bij de verschillende scenes die werden gespeeld. Zoals bijvoorbeeld de scene in de bakkerswinkel waar de verkoopster allerlei producten aanprees, maar geen oog had voor de koper. Ook de boosheid bij de vader in het toneelstuk, die bekend is met de diagnose dementie, als de zaken niet gaan zoals hij wil werd heel realistisch gespeeld.

Adviezen uit de zaal

Na de voorstelling kwamen er ook goede adviezen uit de zaal over hoe om te gaan met dementie: zorg voor goed oogcontact en vertel je boodschap rustig. Niet teveel tegelijk en door elkaar, maar focus op één ding. En zorg voor humor. Zo vertelde een aanwezige dat de rijmpjes 'ik ben Tien en kan goed zien' en 'zus Wil heeft een bril' erg goed werkte bij een vader met dementie die zijn dochters niet meer herkende. En lach samen als het kunstgebit teruggevonden wordt in de (lege) koekjestrommel!

Iedereen kan steentje bijdragen

Uit de zaal kwam heel duidelijk naar voren dat de mantelzorgers het zwaar hebben als een familielid of partner de diagnose dementie heeft gekregen. Ook was iedereen het er over eens dat dementie ons allemaal aangaat. En dat iedereen een steentje bij kan dragen om het leven met dementie voor de persoon in kwestie en de mantelzorgers wat aangenamer te maken.

Gratis online training GOED

Tijdens de avond was er veel belangstelling voor de gratis online training GOED. Deze training vergroot de kennis over dementie en leert vaardigheden in de omgang met iemand met dementie. Meer informatie over de online training is te vinden op de website van 'Samen dementievriendelijk'. Aanmelden voor een groepstraining is ook mogelijk: neem dan contact op met Wel! Welzijn de Kempen, telefoon 0497-514746.

Meer nieuws