Open huis
1 september 2024

Lees meer

menu

De plaats om elkaar te ontmoeten, te recreëren en samen te werken

Activiteit

Books on Tour: Nederlands-Indië

  • Datum:
  • Tijd: uur - uur
  • Locatie: Bibliotheek

Op zondag 20 november staat het literair-culturele programma Books on Tour in het teken van Nederlands-Indië. De hoofdgast van deze editie is Dido Michielsen, auteur van Lichter dan ik, de winnaar van de Boekhandelprijs 2020. In Het Huis van Waalre ontvangt presentator Diederik Samwel daarnaast auteur/journalist Demi van Hutten en fotograaf/filmmaker Armando Ello. De drie gasten vertellen niet alleen over hun eigen werk maar gaan ook met elkaar in gesprek over de gevolgen van het Indische verleden voor de jongere generaties. Al eerder in het weekend is Irene de Haas, beter bekend als oma Reen, de keuken ingedoken om haar Indische gerechten te bereiden en te presenteren. Tussendoor zijn er optredens van Hotel Batavia en de Melati Dancers.

Dido Michielsen

Schrijver en journalist Dido Michielsen debuteerde in 2019 met haar roman Lichter dan ik, geïnspireerd op het leven van haar Javaanse betovergrootmoeder en talloze inheemse vrouwen zoals zij. Het boek won de Boekhandelsprijs van 2020 en belandde op de longlist van de Libris Literatuurprijs en de shortlist van de Hebban debuutprijs 2020. Op 27 oktober 2022 verschijnt het vervolg op Lichter dan ik, getiteld: Engel en kinnari. Voor haar roman-debuut schreef Michielsen al diverse non-fictie boeken.

Demi van Hutten

Freelance journalist Demi van Hutten (23) kwam tijdens haar stage bij het magazine Pindah op het idee om mensen van haar eigen generatie te interviewen over het Indische verleden van hun (groot)ouders. Het resulteerde in het boek De Derde Generatie, de kinderen en kleinkinderen van… dat in 2021 werd uitgebracht. Uit de bundel blijkt hoe de al dan niet verzwegen geschiedenis in voormalig Nederlands-Indië op verschillende manieren doorwerkt in het heden.

Armando Ello

Fotograaf, filmmaker en auteur Armando Ello (40) is al jaren gefascineerd door de verborgen identiteit van de naar schatting 2 miljoen Nederlanders met Indische roots. In 2016 publiceerde Ello hierover zijn eerste boek Twijfelindo. In 2020 verscheen zijn fotoboek IndoWorld waarin hij op zoek ging naar Indo-Europeanen in landen over de hele wereld waar de Indische cultuur niet of nauwelijks is terug te vinden. Daarna maakte Ello zijn drieluik compleet met Ramboet Djagoeng, portretten van 60 roodharige Indo’s waarin hij naar eigen zeggen de stereotypering rond de Indo-identiteit probeert te doorbreken. Op 9 oktober geeft Ello in woord en beeld een presentatie over zijn werk.

Irene de Haas

Irene de Haas (80), beter bekend als oma Reen, is gespecialiseerd in de Indische keuken. Vorig jaar presenteerde ze een serie kookdemonstraties op de culinaire tv-zender 24Kitchen. Gerechten van De Haas zijn terug te vinden in het kookboek Zoals alleen Oma dat kan. Op 9 oktober krijgt het publiek alle gelegenheid om van haar kookkunsten te genieten. En zal ze geïnterviewd worden.

Presentatie

De presentatie van Books on Tour is in handen van schrijver/journalist Diederik Samwel. Eerdere edities van het programma waren gewijd aan Suriname, Reizen, Depressie en Bipolariteit, Nieuwkomers en Vriendschap. Books on Tour is een initiatief van De Vrije Uitgevers, in samenwerking met de Bibliotheek Eindhoven en Boekhandel Van Piere. Komend najaar staan nieuwe thema-avonden van Books on Tour in Breda en Eindhoven op het programma.

Tickets

Voor € 12,50 (€ 10 voor bibliotheekleden of Van Piere-pashouders), een drankje inbegrepen, kun je de Nederlands-Indische editie van Books on Tour live meemaken. Het evenement is voor € 5 ook te volgen via een livestream. Na het kopen van je ticket ontvang je uiterlijk een dag van tevoren je persoonlijke link. Je kunt de opname na afloop nog 14 dagen terugkijken; dat geldt ook voor de bezoekers in de zaal. Kaartjes zijn tot zondag 9 oktober 13.00 uur te bestellen.

Bestel je kaartje via de website van Bibliotheek Eindhoven.