menu

De plaats om elkaar te ontmoeten, te recreëren en samen te werken

Activiteit

Webinar Erna Charbon: Charley Toorop

  • Datum:
  • Tijd: uur - uur
  • Locatie: Livestream

Charley Toorop, enig kind van de bekende Nederlandse kunstschilder Jan Toorop en zijn Engelse echtgenote Annie Hall, nam een uitzonderlijke plaats in binnen de Nederlandse kunstwereld in de eerste decennia van de 20ste eeuw. Ze groeide op te midden van de Nederlandse avant-garde kunstwereld, dankzij de centrale positie die haar vader daarin innam. Charley volgde geen officiële kunstopleiding, ze was autodidact.

Charley en haar ouders brachten de zomers vaak door in het Zeeuwse stadje Domburg waar rond de eeuwwisseling regelmatig avant garde kunstenaars elkaar ontmoetten. In die vakanties leerde ze onder meer de schilders Piet Mondriaan en Jacoba van Heemskerck kennen. Ze trouwde met Henk Fernhout, kreeg met hem drie kinderen waaronder de schilder Edgar Fernhout, maar het huwelijk was geen succes. Daarna volgden meerdere relaties, maar het schilderen kwam bij Charley altijd op de eerste plaats…

Charley experimenteerde veel met verschillende stijlen, uiteindelijk ontwikkelt ze een nieuw soort realisme, met contouren, sterke licht- en schaduwpartijen en stevige kleuren. De werkelijkheid wordt op een confronterende, welhaast zakelijke manier neergezet.

In deze lezing veel meer over deze eigengereide kunstenares!

Erna Charbon-van Heck

Erna Charbon-van Heck is al heel wat jaren bezig met kunst. Als kunsthistorica/docent kunstgeschiedenis is zij gespecialiseerd in het ontwikkelen en geven van cursussen, lezingen, museumexcursies en rondleidingen. Tijdens haar studie in Utrecht specialiseerde zij zich in de Symboliek van de 17e eeuw, maar in de loop der jaren heeft zij zich tevens verdiept in diverse andere kunsthistorische periodes en onderwerpen. Sinds 2003 werkt zij in het Van Abbemuseum als rondleidster/cicerone.

Praktische informatie

Koop je livestream ticket op de website van Bibliotheek Eindhoven. Je ontvangt een paar uur voorafgaand aan de lezing de link. Je ontvangt de volgende dag ook een link om terug te kijken. De opname blijft twee weken beschikbaar.