menu

De plaats om elkaar te ontmoeten, te recreëren en samen te werken

Activiteit

Groen Café: Natuurgedreven voedselproductie

  • Datum:
  • Tijd: uur - uur
  • Locatie: Bibliotheek

Tijdens dit eerste Groen Café in Waalre is er aandacht voor duurzame, biologische en natuurgedreven lokale voedselproductie.

Voedsel voor en door de lokale gemeenschap

Herenboeren, bioboeren en voedselbossen zijn praktijkvoorbeelden van biologische en duurzame manieren van voedsel produceren in en voor een lokale gemeenschap. Bioboeren Waalre is een voorbeeld van een lokaal initiatief in ontwikkeling.

Leonieke van de Geer uit Waalre is lid van Herenboeren De Groote Heide. Zij komt een presentatie geven over natuurgedreven voedselproductie. Natuurgedreven betekent: meewerken met de natuur en in goede harmonie met de natuur. Tijdens deze avond zijn ook leden van Bioboeren Waalre en IVN aanwezig en is er ruimte voor dialoog.

De drie thema's van deze avond

Leonieke van de Geer legt de uitgangspunten van natuurgedreven voedselproductie uit aan de hand van een groente: de witte kool. Zo komen drie thema’s aan bod die onlosmakelijk met elkaar samenhangen:

  • Grond. wat is gezonde grond? Wat doen we en wat juist niet om het bodemleven zo optimaal mogelijk te maken?
  • Groente. Wanneer is de kool die we hebben geplant gezond? Voor welke uitdagingen staan onze boeren om ervoor te zorgen dat de planten zonder schimmel blijven, niet uitdrogen? Hoe meet je eigenlijk de gezondheid van een plant?
  • Gezondheid. Waarom is die witte kool en alle andere groente gezond voor ons? We gaan hier in op de schijf van vijf, de invloed van bewerkt voedsel en onbewerkte groente. Wat betekent het voor je gezondheid als je seizoensgebonden groente eet, lokaal geteeld?

Na de presentatie is er alle ruimte om verder met elkaar in gesprek te gaan tijdens de borrel in het Grand Café. Patrick van der Meijden biedt je daar namens Stichting het Huis van Waalre een culinair hapje aan, gemaakt van groenten van de Herenboeren.

Wat is het Groen Café?

Het Groen Café is een samenwerking tussen diverse partijen. In Eindhoven zijn dit:Trefpunt Groen Eindhoven, de Bibliotheek Eindhoven, IVN Veldhoven, Eindhoven Vessem, Art en Tech society Eindhoven en Groendomein het Wasven. In Waalre zijn dit: de Bibliotheek Waalre, IVN Valkenswaard/Waalre en een aantal betrokken inwoners.

Door het structureel organiseren van Groen Cafés willen deze partijen een stevig podium creëren waar in brede zin aandacht wordt besteed aan thema’s als groen, duurzaamheid en natuur in relatie tot de ontwikkeling van regio Eindhoven. De regio staat immers voor een aantal belangrijke uitdagingen in het kader van onder andere verdichting, kwaliteit van de openbare ruimte, mobiliteit en klimaatadaptatie. Stuk voor stuk onderwerpen die een sterke relatie hebben met groen en/of duurzaamheid, en die uitdagen tot dialoog en discussie. In elk Groen Café is er gelegenheid om te luisteren naar inspirerende sprekers en tijdens het debat te discussiëren over actuele onderwerpen. We sluiten af met een netwerkborrel waar we kunnen ontmoeten, napraten en inspireren. Welkom!