menu

De plaats om elkaar te ontmoeten, te recreëren en samen te werken

Activiteit

Filosofische workshop Eenzaamheid en alleen-zijn

  • Datum:
  • Tijd: uur - uur
  • Locatie: Bibliotheek

Steeds vaker vertellen mensen in de media dat zij eenzaam zijn: zowel jongeren als ouderen. Het taboe op eenzaamheid lijkt kleiner te worden. Maar vertellen we het elkaar in ons dagelijks leven ook wanneer wij eenzaam zijn? Eenzaamheid is geen ziekte, het hoort misschien wel bij ons mens-zijn, maar eenzaamheid kan wel ziek maken, en het doet via dezelfde neurologische route pijn als lichamelijke pijn dat doet.

De Noorse filosoof Lars Svendsen stelt in zijn boek Een filosofie van eenzaamheid dat niet eenzaamheid het echte probleem is, maar juist het te weinig alleen-zijn. Alleen-zijn kan echter ook omslaan in diepe eenzaamheid. En wat te denken van het Klein Orkest dat zong: “Laat mij maar alleen, ook al valt het soms niet mee, de eenzaamheid is soms erger met zijn twee.”

In deze filosofische workshop gaan wij zelf filosoferen over eenzaamheid en alleen-zijn en de vraag wat deze begrippen voor ons betekenen. Een open gesprek met elkaar, zelf nadenken, kritische vragen stellen en opnieuw nadenken, wordt afgewisseld met een interactief filosofisch college waarbij wij samen filosofische teksten lezen. Deze werkvorm zorgt ervoor dat wij snel de diepte in kunnen gaan.

De workshop duurt drie uur inclusief een pauze. De workshop is bedoeld voor iedereen die samen met anderen stil wil staan bij filosofische vragen over eenzaamheid en alleen-zijn. De workshop biedt een oefening in een filosofische manier van denken en in het stellen van filosofische vragen. Filosofische voorkennis is niet vereist.

De filosofische workshop Eenzaamheid en alleen-zijn werd eerder gehouden in de Bibliotheek Eindhoven en was uitverkocht. Nu in de Week tegen de Eenzaamheid in de Bibliotheek Waalre.

Over de workshopgever

De workshop wordt begeleid door filosoof Ingeborg van den Bold. Zij is oprichter van Bold filosofische praktijk en arts niet-praktiserend. Aan Tilburg University werkt zij aan een proefschrift over mindfulness en lichaamsbewustzijn.