menu

De plaats om elkaar te ontmoeten, te recreëren en samen te werken

Activiteit

Interview: Jaap Robben

  • Datum:
  • Tijd: uur - uur
  • Locatie: Bibliotheek

Jaap Robben is een meester in het beschrijven van gevoelens, sfeer en emoties. Zijn korte, ingehouden zinnen zijn raak en tegelijkertijd rijk aan beelden. Hij neemt je mee in de wereld van anderen en laat je anders kijken naar toen en nu. Op 30 november verwelkomen we Jaap in de Bibliotheek Waalre. Hij wordt geïnterviewd door Mark van der Linden.

Nederland Leest

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek, dat men cadeau krijgt van de bibliotheek: Sonny Boy van Annejet van der Zijl, over een waargebeurde, onmogelijke liefdesrelatie. Ook Schemerleven gaat over een liefdesrelatie die eigenlijk helemaal niet kan. Uit de liefdesrelaties wordt in beide boeken een kind geboren; een gebeurtenis die op wrede reacties vanuit de maatschappij kan rekenen. De liefde wint en verliest, maar wordt in Schemerleven op tedere en fijngevoelige wijze beschreven.

Jaap Robben over Schemerleven

“Deze roman komt voort uit een gedicht dat ik ooit schreef voor overleden, ongedoopte kinderen die tussen 1950 en 1980 werden weggenomen bij de bevalling en stiekem begraven moesten worden, naamloos in ongewijde grond. Dat gedicht werd op een bankje geplaatst bij een monument in Nijmegen. Bij de onthulling kwamen er tientallen vrouwen die dit hadden meegemaakt en er nog nooit over hadden gesproken, zelfs niet met hun eigen man, ook niet als het hun gezamenlijk kindje was.”

Over Jaap Robben

Jaap Robben (Oosterhout, 1984) schrijft niet specifiek voor een leeftijd, maar voor iedereen in het bijzonder. Sinds 2004 publiceert hij poëzie, romans, artikelen, jeugdboeken, theaterteksten en vertalingen. Met zijn romandebuut Birk veroverde hij direct boekhandel, lezer en recensent. Zijn tweede roman Zomervacht haalde de longlist van de International Booker Prize, was DWDD boek van de Maand en oogstte ook buiten de Nederlandse taalgrenzen veel lof. In 2022 verscheen zijn veelbesproken roman Schemerleven, die werd bekroond met de Confituur Boekhandelsprijs 2023. Zijn romans worden verfilmd en zijn werk verschijnt inmiddels in vijftien talen. De film Zomervacht verschijnt in september 2023 op het Nederlands Film Festival.

Over Mark van der Linden

Mark van der Linden (Knegsel, 1992) is mediacoach bij Bibliotheek Eindhoven en oprichter van De Literaire Speelgoedwinkel. Sinds 2017 is hij vaste interviewer bij verschillende literair cafés. Zijn interviews kenmerken zich door een toegankelijke sfeer en oprechte interesse in de schrijver. Luchtigheid, humor en diepgang vloeien samen, zodat het als luisteraar net is alsof je naast hen in de stoel zit.

Boekverkoop

Bruna Waalre zal deze avond aanwezig zijn voor de boekverkoop.

Aanmelden

Meld jezelf aan via de website van Bibliotheek Eindhoven.