menu

De plaats om elkaar te ontmoeten, te recreëren en samen te werken

Activiteit

Theater: Baboesjka

  • Datum:
  • Tijd: uur - uur
  • Locatie: Bibliotheek

In samenwerking met Volksuniversiteit Waalre.

Drie dichters, twee vluchtelingen en twee vertellers gaan op zoek naar het verhaal van hun grootmoeders. Ieder volgt de sporen van zijn / haar grootmoeder. Hoe was zij? Wat deed zij? Waarnaar verlangde ze? Ze zijn allemaal verschillend, maar hun toen en daar verbindt ons in het hier en nu. Het is een zoektocht naar verbinding, nabijheid, acceptatie en geborgenheid.

De makers – zelf grootouders – van deze voorstelling willen de onderbelichte rol van grootmoeders onder de aandacht brengen en gaan daarbij te rade bij hun eigen grootmoeders. Zij zijn het houvast in tijden van grote onzekerheid en ingrijpende veranderingen. Zij zijn de toeverlaat voor hun kinderen, maar vooral voor hun kleinkinderen. Zij verzekeren rust, kalmte, betrouwbaarheid, stabiliteit en geborgenheid die zo waardevol geacht worden voor het groot worden en het welzijn van de mens.

In hun tijd waren er oorlogen en rampen zoals er ook op dit moment rampen en oorlogen zijn. Vele families waren toen net als nu op de vlucht. Ondanks alles hebben deze vrouwen zich en hun families overeind weten te houden. Zij zijn het dak van het huis dat wij familie noemen. Door hun inleving in de wereld van hun kleinkinderen kunnen deze zich wijsheid, ervaring en intuïtie eigen maken. Bittere noodzaak - vinden wij - in een wereld waarin opnieuw onderdrukking, ongelijkheid en geweld hand in hand gaan.

Door wie?

Van en met: Emma Crebolder [dichter], Annelie David [dichter & vertaler], Ineke van Doorn [beeldend kunstenaar] , Kreek Daey Ouwens [dichter] , Theo Rikken [ schrijver & vertaler], Karin de Jongh [toneelspeelster] en Batoul Jawish [gevlucht uit Syrië- nu woonachtig in Waalre].

Op 26 september 2023 werd bovendien bekend gemaakt dat één van de dichters, Kreek Daey Ouwens, de Prijs van de KANTL voor Poëzie 2023 heeft gewonnen! Uit de poëzie die verscheen in de periode tussen 2019 en 2022 verkoos de jury haar bundel Guillaume (Wereldbibliotheek, 2020).

Voor wie?

De activiteit is vooral interessant voor personen tussen de 40 – 100 jaar. Omdat in deze voorstelling ook vluchtelingen het verhaal over hun grootmoeders komen vertellen, is het een voorstelling die ook voor deze groep geschikt is.

Tickets

Reserveer je ticket via de website van Bibliotheek Eindhoven.