menu

De plaats om elkaar te ontmoeten, te recreëren en samen te werken

Activiteit

Filosofische workshop: Chaos en orde

  • Datum:
  • Tijd: uur - uur
  • Locatie: Bibliotheek

Chaos is het thema van de Maand van de Filosofie 2024. Een thema waar je misschien wel alle kanten mee op kunt: chaos dus. Maar als je eenmaal gaat lopen, ontstaat het pad vanzelf. Er ontstaat vanzelf orde als je gaat handelen. Dit betoogt Walter Baets in zijn boek ‘Wie orde zaait zal chaos oogsten’. Chaos en orde. Kijk naar de maan of een rotte appel, grote kans dat je er een gezicht in ziet. Mensen zijn geneigd om overal patronen en betekenis te zien, ook als het maar een rommeltje is. Maar wat betekenen de begrippen chaos en orde eigenlijk voor de manier waarop wij naar de wereld of naar onze maatschappij kijken? Voor ons eigen leven? Ons eigen hoofd, ons bureau, of onze werkplaats?

Indeling Workshop

In deze filosofische workshop gaan wij zelf filosoferen over chaos en orde en de vraag wat deze begrippen voor ons betekenen. Een open gesprek met elkaar, zelf nadenken, kritische vragen stellen en opnieuw nadenken, wordt afgewisseld met een interactief filosofisch college waarbij wij samen filosofische teksten lezen. Deze werkvorm zorgt ervoor dat wij snel de diepte in kunnen gaan. De workshop duurt drie uur inclusief een pauze.

Voor wie

De workshop is bedoeld voor iedereen die samen met anderen stil wil staan bij filosofische vragen over chaos en orde. De workshop biedt een oefening in een filosofische manier van denken en in het stellen van filosofische vragen. Filosofische voorkennis is niet vereist.

Ingeborg van den Bold

De workshop wordt begeleid door filosoof Ingeborg van den Bold. Zij is oprichter van Bold filosofische praktijk en arts niet-praktiserend. Aan Tilburg University werkt zij aan een proefschrift over mindfulness en lichaamsbewustzijn.

Review voorgaande edities

“Het is alsof er een raam open is gezet in mijn hoofd.”

Entree

  • Niet-leden € 21,00
  • Bibliotheekleden € 17,50

Een ticket is te halen via Bibliotheek Eindhoven.